Lupus eritematos sistemic, diagnostic greu de pus, dificil de dus

Boala lupus ascunde, inca, multe secrete. Lupus eritematos sistemic, sau LES, este diagnosticul care pune in dificultate medicul si pacientul. Blogul lupus-les-boala, se vrea util tuturor ce au o legatura cu boala lupus eritematos sistemic si lupta cu acest diagnostic intunecat.

Despre lupus sistemic sau LES

Cunoscut de mai bine de 2000 de ani, lupusul are cauze incerte. Exista o teorie care sustine ca lupusul este o boala spirituala. Unii sustin ca este genetica, altii ca este de natura infectioasa.
Indiferent de cauze, lupusul eritematos sistemic ramane un diagnostic care aduce teama in inima bolnavilor si a familiilor lor.
LES este penitenta care obliga bolnavul sa-si schimbe obiceiurile, sa suporte in tacere durerea, sa se ascunda de soare si lumina atunci cand altii se bucura din plin de ele, sa doarma atunci cand ceilalti muncesc, sa-si refuze multe placeri nevinovate, si toate acestea pentru a-si asigura certitudinea aproximativa a unui viitor .

Dar, in primul rand, lupusul este o mare si intunecata lipsa de energie din ale carei tentacule lupti zi de zi si ceas de ceas sa te desprinzi...

Lupus sistemic articole

Boala lupus, bolnavi cu LES, cauze posibile


Despre boala lupus, intelegerea bolii lupus, a bolnavilor cu LES si a cauzelor aparitiei bolii LES de catre toti ceilalti.

Diagnosticul de lupus se stabileste dupa ani intregi de investigatii.Boala lupus este atat de parsiva incat simptomele pot purta bolnavul si medicul prin o multime de alte boli autoimune sau de colagen pana cand se lasa descoperita.

Romania are 9.000 de bolnavi inregistrati cu LES, cum ne informeaza infolupus. In lume sunt 5 milioane de bolnavi cu lupus. 5.000.000 de oameni lupta cu o boala cronica pentru care stiinta medicala mai are inca multe necunoscute.

Bolnavii cu lupus nu cer ajutor pentru tratamente de vindecare pentru ca stiu ca nu exista asa ceva. Se ajuta cum pot, cum stiu, cum afla, cum sunt ajutati de familie, prieteni, sau medici, uneori. Toate tratamentele sunt experimente, pentru ca fiecare bolnav raspunde diferit la ele.

Lupusul sistemic este o boala care se simte si nu se vede, de cele mai multe ori. De aceea, cei din jur nu pot intelege adevarul despre boala lupus si bolnavii cu lupus.

Cand esti sanatos nu poti intelege un bolnav cu lupus care are un ritm mai lent de munca pentru ca este epuizat fizic chiar de cand s-a trezit, nu intelegi de ce aceeasi persoana nu rade niciodata, desi tu o faci in hohote, nu poti intelege cum, cineva, bolnav de lupus, poate refuza placerea de a sta la plaja, cand pentru tine lenevitul pe nisipul fierbinte este cel mai placut lucru, si nu poti intelege cum un bolnav cu lupus traieste cu o stare de durere si epuizare permanenta in corp, si cu teama ca, oricand, se poate transforma intr-o povara pentru familia sa.

Cand esti sanatos nu poti intelege ca orice moment prin care produci o cat de mica suparare cuiva, bolnav cu lupus, constituie, de fapt, un razboi exterior suprapus peste razboiul interior existent continuu intr-un organism cu lupus, si, fara sa vrei, contribui la accentuarea simptomelor specifice bolii.

Bolnavul cu lupus este o ciudatenie a naturii. El este un candidat posibil al caruciorului medical, datorita iminentelor complicatii neurologice motorii sau a puseelor de artrita neprevazute care pot apare instantaneu.

Bolnavii cu lupus sunt, in acelasi timp, predispusi la orbire, la obezitate, la modificarea comportamentului si la depresie, toate ca si efecte secundare ale tratamentului permanent cu droguri pe care trebuie sa-l urmeze pentru a tine cat mai departe de ei puseele acute ale bolii.

Bolnavii cu LES au un organism a carui piele refuza lumina soarelui.

Creierul unui bolnav cu lupus se poate incetosa datorita aceluiasi soare, iar ochii pot fi afectati oricand, datorita efectelor secundare ale tratamentului, a bolii insasi, sau a sindromului Sjogren, ( o alta boala autoimuna in care apare uscaciunea mucoaselor, inclusiv a ochilor ), asociat cu LES, de cele mai multe ori.

Noua, din 10 bolnavi cu lupus, sunt femei la varsta fertila, dar nici barbatii nu sunt exclusi in totalitate.

Cauze posibile ale aparitiei bolii LES

:
  • Se considera ca una din cauzele ce ar explica aparitia bolii ar putea fi cea hormonala.

  • Glandele suprarenale au ceva de spus aici.

  • O alta cauza a bolii lupus este cea ereditara.

  • Pacientii cu antecedente in familie fac mai des boala. Deci, pe undeva, si genele au rolul lor.


  • Exista o teorie, mult acceptata printre medici, precum ca, o cauza a declansarii bolii lupus este existenta cronica a unei infectii in organism.

  • Simplist gandind lucrurile, poate fi adevarat, daca acceptam ideea ca, organismul supus unei lupte permanente cu infectia ramane blocat pe programul de autoaparare si distrugere a factorului infectios.

    Si acel organism afectat de infectie lupta atat de mult incat nu mai poate face deosebirea intre partile bune, sanatoase, si cele bolnave, asa ca distruge orice pentru ca el a fost programat sa distruga.

  • Cea mai controversata teorie a explicarii cauzelor bolii lupus este cea spirituala.

Se bazeaza pe lipsa permanenta de energie a bolnavilor cu lupus. O explicatie a acestei lipse de energie voi da in curand.

Indiferent care este adevarul, cert este ca bolnavii cu LES au un organism care raspunde in mod diferit de al celor sanatosi la situatii normale din viata reala.

Mi-am propus sa notez in blog experientele proprii legate de boala lupus eritematos sistemic spre ajutorul bolnavilor cu LES si intelegerea modului de viata al bolnavului cu lupus de catre prieteni, colegi de scoala sau serviciu, sefi, si mai ales, de catre familiile lor.

Cunosti pe cineva care are o cat de mica legatura cu aceasta boala ? Ajuta schimbul de informatii dintre noi si trimite-i linkul nostru, lupus-les-boala.blogspot.com.

2 comentarii :

  1. Anonim21:20

    As dori sa comunic cu persoane cu aceasta boala

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună ziua!Eu am fost diagnosticata de LES de 8 luni,nu stiu multe de aceasta boala.

      Ștergere

Despre Lupus, cele mai vizionate

GO TO TOP