Lupus eritematos sistemic, diagnostic greu de pus, dificil de dus

Boala lupus ascunde, inca, multe secrete. Lupus eritematos sistemic, sau LES, este diagnosticul care pune in dificultate medicul si pacientul. Blogul lupus-les-boala, se vrea util tuturor ce au o legatura cu boala lupus eritematos sistemic si lupta cu acest diagnostic intunecat.

Despre lupus sistemic sau LES

Cunoscut de mai bine de 2000 de ani, lupusul are cauze incerte. Exista o teorie care sustine ca lupusul este o boala spirituala. Unii sustin ca este genetica, altii ca este de natura infectioasa.
Indiferent de cauze, lupusul eritematos sistemic ramane un diagnostic care aduce teama in inima bolnavilor si a familiilor lor.
LES este penitenta care obliga bolnavul sa-si schimbe obiceiurile, sa suporte in tacere durerea, sa se ascunda de soare si lumina atunci cand altii se bucura din plin de ele, sa doarma atunci cand ceilalti muncesc, sa-si refuze multe placeri nevinovate, si toate acestea pentru a-si asigura certitudinea aproximativa a unui viitor .

Dar, in primul rand, lupusul este o mare si intunecata lipsa de energie din ale carei tentacule lupti zi de zi si ceas de ceas sa te desprinzi...

Lupus sistemic articole

Oboseala din lupus si cauze posibile



Boala lupus este insotita de unul dintre cele mai suparatoare simptome pentru bolnavi-starea prelungita de oboseala sau somnolenta, de lipsa de energie aparuta instantaneu si aproape de necontrolat.

Cauzele posibile ale oboselii din LES sunt multiple si ele pot fi induse si accentuate atat de modul de viata al pacientului, cat si de complicatiile bolii insasi.

In articolul lupus sistemic-boala sau calea spre adevar aratam ceea ce ar putea fi principala cauza a oboselii si epuizarii unui organism atacat de lupus, si citez :

Un organism bolnav de lupus este o permanenta scena de razboi interior. Lupusul este o boala autoimuna care se caracterizeaza prin hiperactivitatea sistemului de aparare specific al organismului. Organismul nu-si mai recunoaste propriile celule si, odata ce a intrat in razboi, lupta orbeste, fara sa tina cont daca celulele pe care le distruge sunt bune sau rele. Daca stim aceasta, putem intelege de ce cantitatea de energie a unui bolnav cu lupus este mult diminuata. Orice eveniment stresant din viata exterioara este un nou razboi care se suprapune celui interior. De aceea un bolnav de lupus sistemic are propriul sau ritm de munca. Ritmul impus si termenele stranse sunt un mod de a-i distruge echilibrul fragil pe care se chinuie sa-l pastreze.

CAUZELE ACCENTUARII OBOSELII DIN LUPUS

Oboseala din lupus, pe langa cauza razboiului interior permanent, se datoreaza, din punct de vedere medical, numeroaselor anomalii ce se pot afla sau pot apare, la un moment dat, intr-un organism afectat de aceasta boala.

Cauze medicale posibile ale accentuarii oboselii care insoteste bolnavul cu diagnostic LES:


1. Anemia accentueaza si intretine starea de oboseala din lupus

Lupusul insasi poate afecta componentele sangelui, in special celulele albe, celulele rosii si trombocitele.
In lupus se intilneste frecvent insuficienta sau distrugerea celulelor rosii din sange. In acest caz pielea si ochii persoanei cu anemie capata o tenta de galben pai.

Celulele rosii din sange sunt necesare deoarece acestea transporta oxigen la tesuturi si organe. Astfel este intretinuta stare de bine general iar oboseala nu apare.

Anemia este o cauza principala a oboselii la femei. Pierderea de sange menstrual poate provoca un deficit de fier, ceea ce accentueaza starea de oboseala din lupus.

Anemia poate fi cauzata si de medicatia cu aspirina, ibuprofen sau alte antiinflamatoare nesteroidiene utilizate pentru tratarea lupusului. Aceste medicamente pot irita stomacul, ducand la sangerari si pierderi de celule rosii favorizandu-se, astfel, aparitia si accentuarea starii de oboseala a bolnavilor cu lupus.

2. Depresia induce oboseala din lupus

Desi depresia este cunoscuta ca si tulburare emotionala, in speta, ea determina, si numeroase simptome fizice. Oboseala, durerile de cap, si pierderea poftei de mancare sunt printre cele mai frecvente simptome.
Depresia raspunde bine la psihoterapie si pentru reducerea starii de oboseala se recomanda si acest remediu.

3. Hipotiroidismul, posibila cauza a oboselii din lupus

Tiroida este o glanda mica la baza gatului . Ea controleaza metabolismul, viteza cu care organismul transforma combustibilul in energie. In cazul în care glanda este hipoactiva functiile metabolismului sunt prea incete si necesarul de energie al organismului va fi produs cu o viteza mai lenta.

Daca testele de sange confirma ca hormonii tiroidieni sunt insuficienti medicul va poate recomanda hormoni tiroidieni sintetici.

4. Infectia tractului urinar (ITU) netrata

Se stie ca o infectie a tractului urinar presupune durere acuta in zona pelvina si un sentiment de urgenta a eliminarii urinii. Din experienta medicala a specialistilor aflam ca ITU nu debuteaza intotdeauna cu astfel de simptome evidente. Uneori, oboseala poate fi singurul semn.

Antibioticele sunt remediu pentru ITU, iar oboseala va disparea sau se va diminua.

5. Diabetul, posibila cauza a oboselii din lupus

Persoanele cu lupus sunt supuse unui risc crescut de aparitie a diabetului datorita consumului de steroizi, asa cum am aratat in articolul lupus si steroizii.

La persoanele cu diabet zaharat, niveluri anormal de mari de zahar raman in sange in loc sa treaca in celulele organismului, unde ar trebui sa fie transformate in energie. Rezultatul este un organism obosit si epuizat in ciuda faptului ca mananca suficient.

Daca aveti o oboseala inexplicabila, rugati medicul sa va testeze si pentru diabet zaharat.

6. Bolile de inima-cauza posibila a oboselii extreme din lupus

Bolile de inima pot insoti lupusul. Atunci cand oboseala apare in timpul activitatilor zilnice, cum ar fi curatenia in casa, acesta poate fi un semn ca inima ta nu mai este la fel de sanatoasa ca si pana atunci .

Daca observi ca este din ce mai dificil sa-ti duci la bun sfarsit treburile care pana atunci nu iti creau probleme, te poti duce cu gandul la o posibila accentuare a oboselii din cauza unei suferinte a inimii.

7. Alergiile alimentare ascunse provoaca somnolenta

Unii medici cred ca alergiile alimentare ascunse ne pot face somnorosi. In cazul in care se intensifica starea de oboseala dupa mese, ai putea avea o intoleranta usoara la ceva ce mananci - nu suficienta pentru a provoca mancarime sau urticarie, dar suficienta pentru a produce oboseala.

Cauze de stil de viata care pot exagera oboseala din lupus


1. Nu dormi suficient

Sigur, este cea mai evidenta cauza a oboselii si somnolentei din lupus. Chiar daca ai impresia ca dormi suficient te-ai putea insela. Pastreaza un program regulat de somn, dormi 7-8 ore pe noapte, nu pastrati in dormitor laptopuri, telefoane mobile, televizoare, si alte surse de energie care ar putea afecta calitatea somnului.

2. Nu te oxigenezi corect in timpul somnului si de aceea somnul tau este cu dese treziri (Apneea)

Unii oameni cred ca dorm suficient dar apneea care intervine pe timpul somnului intrerupe frecvent, pentru o clipa, somnul, iar trezirile frecvente va priveaza, fara sa stiti, de un somn odihnitor si continuu. In timpul apneei din timpul somnului se opreste respiratia si persoana se trezeste instantaneu, astfel incat, din cele 8 ore teoretice de son, pot fi doar 5-6 ore de somn real.

3. Nu te alimentezi corect si suficient

Alimentatia in cantitati insuficiente este mai putin credibila pentru un bolnav cu un nivel de trai normal si constient ca a se infometa in cazul existentei unei boli ca si lupusul este o prostie pentru ca astfel lipsa de energie si oboseala se accentueaza la limite extreme.

Dar, in acelasi timp, si consumul gresit de alimente constituie o mare problema. O dieta echilibrata ajuta la mentinerea cantitatii normale de zahar din sange si deci cantitatea de energie ce se produce va fi suficienta pentru a inlatura scaderea glicemiei si accentuarea starii de oboseala si somnolenta specifice lupusului sistemic.

Asadar, nu sariti peste micul dejun niciodata si includeti in el proteine si carbohidrati pentru a evita aparitia spontana a starii de oboseala.

4. Exagerati consumul de cafea si orice produs alimentar ce contine cofeina


Cafeaua imbunatateste starea de concentrare in cantitati moderate. In cantitati exagerate creste tensiunea arteriala si provoaca agitatie. Cercetarile arata ca , la unele persoane, cafeaua produce oboseala si somnolenta.

Consumati in doze rezonabile orice aliment sau chiar medicament ce contine cofeina si oboseala din lupus nu va ajunge la manifestari extreme.

5. Deshidratarea, nu consumati cantitati suficiente de apa chiar daca retineti lichidele

Oboseala poate fi un semn de deshidratare. Organismul are nevoie de apa pentru a functiona corect si pentru ca sa se pastreze rece. Daca a aparut senzatia de sete esti deja deshidratat.

Bea apa pe tot parcursul zilei astfel incat urina sa se pastreze deschisa la culoare. Se recomanda cel putin 2 cani de apa pe ora .

6. Pierdeti somnul de noapte si NU incercati sa va adaptati programul de lucru la ceasul biologic

Nu se recomanda turele de noapte si deci inversarea ritmului circadian. Veti fi obosit atunci cand trebuie sa fiti treaz. Ceasul biologic perturbat agraveaza simptomele de oboseala extrema din lupus.

Daca aveti nevoie de stare de veghe noaptea, atunci, incercati sa recuperati somnul in timpul zilei cu limitarea expunerii la lumina zilei. Se doarme in camera intunecata, linistita si racoroasa.

Asadar, daca starea de oboseala persista sau se accentueaza in anumite perioade, cauta si determina cauza oboselii excesive pentru a remedia anomaliile aparute.

Indiferent ca sunt cauze de natura medicala-si anume adaugarea unui nou diagnostic la lista de diagnostice pe care le porti dupa tine, fie ca sunt cauze pe care tu insuti le provoci prin stilul de viata adoptat, toate accentueaza starea de oboseala extrema a bolnavilor cu lupus si ele trebuiesc diminuate.

Cea mai mare parte a informatiilor sunt preluate din webmd.com si mi-am permis sa le atasez aici pentru ca si noua, pacientilor romani ne sunt necesare.

Voi nota in blog experiente proprii legate de boala lupus eritematos sistemic pentru a ajuta bolnavii cu LES si pentru intelegerea modului de viata al bolnavului cu lupus de catre prieteni, colegi de scoala sau serviciu, sefi, si mai ales, de catre familiile lor.

Cunosti pe cineva care are o cat de mica legatura cu aceasta boala ? Ajuta schimbul de info utile dintre noi si trimite-i linkul nostru, http://lupus-les-boala.blogspot.com.

Un comentariu :

  1. Anonim19:26

    Eu ma chinui de aproape doi ani de zile cu aceasta boala am niste dureri groaznice

    RăspundețiȘtergere

Despre Lupus, cele mai vizionate

GO TO TOP