Lupus eritematos sistemic, diagnostic greu de pus, dificil de dus

Boala lupus ascunde, inca, multe secrete. Lupus eritematos sistemic, sau LES, este diagnosticul care pune in dificultate medicul si pacientul. Blogul lupus-les-boala, se vrea util tuturor ce au o legatura cu boala lupus eritematos sistemic si lupta cu acest diagnostic intunecat.

Despre lupus sistemic sau LES

Cunoscut de mai bine de 2000 de ani, lupusul are cauze incerte. Exista o teorie care sustine ca lupusul este o boala spirituala. Unii sustin ca este genetica, altii ca este de natura infectioasa.
Indiferent de cauze, lupusul eritematos sistemic ramane un diagnostic care aduce teama in inima bolnavilor si a familiilor lor.
LES este penitenta care obliga bolnavul sa-si schimbe obiceiurile, sa suporte in tacere durerea, sa se ascunda de soare si lumina atunci cand altii se bucura din plin de ele, sa doarma atunci cand ceilalti muncesc, sa-si refuze multe placeri nevinovate, si toate acestea pentru a-si asigura certitudinea aproximativa a unui viitor .

Dar, in primul rand, lupusul este o mare si intunecata lipsa de energie din ale carei tentacule lupti zi de zi si ceas de ceas sa te desprinzi...

Lupus sistemic articole

Alimente bune pentru lupus eritematos sistemic


Bolnavii cu lupus sistemic se confrunta cu o multime de probleme de sanatate. De aceea alimentatia bolnavilor cu LES nu trebuie lasata la intamplare.

Alimentele binefacatoare bolnavilor cu lupus sunt acelea care previn aparitia efectelor secundare ale tratamentului alopat. Alimentele care pot afecta in mod pozitiv starea de bine a persoanelor cu diagnostic lupus eritematos sistemic trebuie consumate din plin de catre acesti bolnavi.

Printre problemele de sanatate ce pot fi influentate in mod pozitiv de alimentatia bolnavului cu lupus eritematos sistemic sunt cresterea colesterolului dar si frecventa de aparitie a migrenelor si intensitatea lor.

1. Alimente care scad colesterolul

2. Alimente de evitat cand migrena nu-ti da pace

Alimente care scad colesterolul


Se stie ca bolnavii cu lupus sistemic sunt supusi unui risc crescut de boli de inima si accident vascular cerebral. O alaturare a cresterii nivelului de colesterol nu face decat sa accentueze aceste riscuri si sa agraveze o boala si asa destul de infama cum este lupusul sistemic eritematos.

Conform specialistilor doar 25 la suta din cantitatea de colesterol provine din dieta si restul este fabricat de organism-vezi cum evitarea deshidratarii cronice mentine un nivel normal al colesterolului

Se stie ca, in scopul reducerii nivelului ridicat de colesterol, este nevoie sa:

- se reduca aportul de grasimi rele

- se reduca consumul de sare si alimente bogate in sodiu

- se restrictioneze sau sa se opreasca consumul de bauturi indulcite cu zahar

Dupa ce ati reusit sa va concentrati pe respectarea acestor cerinte puteti sa utilizati si informatiile despre modul de alimentatie care contribuie la scaderea colesterolului expus mai jos.

- Mancati fructe si legume din belsug

Legumele ajuta la lupta impotriva lipoproteinelor cu densitate mica (LDL, sau "colesterol rau"), care poate duce la acumularea de placi in artere, un factor de risc major pentru boli de inima si accident vascular cerebral. Mancati o varietate de legume in fiecare saptamana pentru a beneficia de efectul lor hipocolesterolemiant.

Fructele sunt surse excelente de fitochimicale sanatoase, antioxidanti si fibre, si contribuie de asemenea la pastrarea unui nivel scazut al colesterolului din sange.

- Consumati grasimi sanatoase

Nu toate grasimile sunt rele. Grasimi bune sunt cele din ulei de masline, rapita, in, nuci, arahide, si uleiuri de susan. Aceste uleiuri ajuta la lupta impotriva inflamatiei interne, imbunatatesc nivelul de colesterol, stimuleaza sistemul imunitar, si pastreaza creierul si sistemul nervos central sanatos.

- Consumati multe fibre

Mancati regulat alimente bogate in fibre, cum ar fi orz, fulgi de ovaz, si mere, care contin fibre solubile care ajuta colesterolul sa se lege in tractul gastro-intestinal si sa fie eliminat din organism.

Daca merele si fulgii de ovaz sunt alimente familiare pentru multi, nu ezitati s aincercati si fulgii de orz care pot inlocui cu succes orezul si ajuta mai bine la reducerea colesterolului.

- Consumati fructe cu coaja lemnoasa

Consumate cu moderatie, anumite fructe cu coaja lemnoasa, cum ar fi nuci, migdale, si alune, poate ajuta la scaderea colesterolului rau, dar si a stresului. Nucile contin grasimi sanatoase si antioxidanti care pot pastra sistemul cardiovascular sanatos.

In fiecare saptamana specialistii recomanda 5 portii de fructe cu coaja lemnoasa. O portie de nuci inseamna cam o treime dintr-un pahar. Utilizati fructe nesarate, pe cat posibil.

- Fasolea reduce colesterolul

Fasolea, mazarea, lintea, sunt bogate in fibre si antioxidanti ceea ce ajuta la pastrarea colesterolului in limite normale. Atentie, insa , fasolea are contraindicatii pentru bolnavii cu lupus.

- Carnea si colesterolul

Sfaturi de tinut minte atunci cand gatesti si mananci carne

- Alegeti carnea slaba si preferati fierberea ei si nu prajirea

- Dintre pasarile de curte preferati puiul si curcanul, evitati rata si gasca. Eliminati pielea inainte de preparare sau macar inainte de a manca

- Limitati carnea procesata- afumaturi, carnati, salam deoarece contine grasimi si mult sodiu

- Carnea de organe contine mult colesterol de aceea se consuma doar ocazional

- Mananca doua portii de peste pe saptamana, preferabil un tip gras, cum ar fi somon sau pastrav.


2. Alimente de evitat cand ai migrena


Se stie ca unul din cele mai suparatoare simptome ale bolnavilor cu lupus si sindrom antifosfolipidic este migrena. Pentru a va ajuta in prevenirea acestor simptome am pus aici acest subiect cu

Alimente de evitat cand ai migrena

- Ciocolata

Ciocolata este unul din alimentele de evitat cand aveti migrena. Daca durerie de cap apar ca si efect la tiramina din alimente, sigur ciocolata va face rau pentru ca ea contine tiramina.

Pentru unele persoane, insa, continutul ridicat de magneziu din ciocolata poate fi eliberator de dureri de cap prin reducerea stresului si relaxarea vaselor de sange.

Ciocolata este, insa, si o sursa naturala de cofeina, iar cofeina declanseaza migrene. Mai bine evitati ciocolata si luati un supliment de magneziu pentru a calma durerea de cap !

- Berea

Berea contine tiramina si alcool, amandoua fiind substante declansatoare de migrena. Tiramina este o substanta ce apare in mod natural in alimentele imbatranite si fermentate, iar berea este astfel de aliment. Tiraminele pot provoca dureri de cap destul de repede, mult mai repede decat mahmureala pe care ati putea-o suspecta daca ati consumat bere.

- Vinul

Vinul este una dintre cele mai frecvente cauze ale migrenelor de care sufera femeile, dar poate fi, de asemenea, si un declansator al migrenelor la barbati. Fermentarea strugurilor din care rezulta vinul produce de asemenea si tiramine care declanseaza migrenele consumatorilor de vin.

- Branza

Branza este un alt aliment fermentat bogat in tiramina si toate formele de branza pot contribui la declansarea sau accentuarea migrenelor. Evitati branza, este un aliment de evitat in timpul migrenelor.

- Fructe cu continut mare de tanin

Taninurile sunt substante gasite in unele fructe. Aceste fructe sunt lamai, lime, grapefruit, pepene galben, guava, pepenele galben, pere verzi, portocale, ananas, mure si caise.

Toate formele de citrice de mai sus pot fi potentiale declansatoare de migrene pe cont propriu.

- Cafea

Cafeaua este bogata in cofeina, care este un declansator natural de migrena. Chiar si cafeaua decofeinizata poate declansa migrene deoarece cofeina nu poate fi eliminata in totalitate.

- Pizza

Pizza contine branza, care este un declansator natural de migrena. De asemenea contine drojdie in crusta care contine tiramina si este, la fel, un declansator de migrena.

Uneori si maslinele din pizza pot contribui la declansarea migrenelor atunci cand suferiti de migrene recurente. Uleiul de masline, in schimb, nu declanseaza migrene.

- Gluten

Cand suferiti de intoleranta la gluten acesta poate provoca si migrene. Glutenul se gaseste in toate cerealele-grau, orz, secara, ovaz, precum si in toate preparatele din faina de grau, cum ar fi painea din cereale integrale, biscuiti, chiar si sos de soia.

- Unt de arahide

Untul de arahide este unul din cele mai periculoase alimente declansatoare de migrene deoarece contine aminoacidul cunoscut ca tiramina care se gaseste in multe alimente maturate sau care au continut ridicat de proteine.

- Carne conservata, afumata

Tiramina se gaseste din belsug in bacon, carnati, conserve de carne si poate declansa migrene.Tiramina si conservantii din carene declanseaza migrene

- Smantana si laptele integral

Colina din smantana precum si colina si cazeina din laptele integral pot declansa, la unele persoane, crize de migrena.

Problemele de sanatate ce pot fi influentate in mod pozitiv de alimentatia bolnavului cu lupus eritematos sistemic sunt multe. Cresterea colesterolului si frecventa si intensitatea migrenelor sunt doar doua din problemele de sanatate ce pot fi ameliorate prin alimentatie.

In alimentatia bolnavilor cu lupus sistemic gasiti alte informatii utile despre alte alimente recomandate bolnavilor cu lupus.

Despre cum alimentatia poate contribui la cresterea rezistentei la stres a persoanelor cu lupus eritematos sistemic puteti citi mai departe.

Voi nota in blog experientele proprii legate de boala lupus eritematos sistemic spre ajutorul bolnavilor cu LES si intelegerea modului de viata al bolnavului cu lupus de catre prieteni, colegi de scoala sau serviciu, sefi, si mai ales, de catre familiile lor.

Cunosti pe cineva care are o cat de mica legatura cu aceasta boala ? Ajuta schimbul de informatii dintre noi si trimite-i linkul nostru,lupus-les-boala.blogspot.com

Un comentariu :

  1. Anonim22:16

    cafeaua este un vaso dilatator periferic si se foloseste impotriva durerilor de cap.

    RăspundețiȘtergere

Despre Lupus, cele mai vizionate

GO TO TOP