Lupus eritematos sistemic, diagnostic greu de pus, dificil de dus

Boala lupus ascunde, inca, multe secrete. Lupus eritematos sistemic, sau LES, este diagnosticul care pune in dificultate medicul si pacientul. Blogul lupus-les-boala, se vrea util tuturor ce au o legatura cu boala lupus eritematos sistemic si lupta cu acest diagnostic intunecat.

Despre lupus sistemic sau LES

Cunoscut de mai bine de 2000 de ani, lupusul are cauze incerte. Exista o teorie care sustine ca lupusul este o boala spirituala. Unii sustin ca este genetica, altii ca este de natura infectioasa.
Indiferent de cauze, lupusul eritematos sistemic ramane un diagnostic care aduce teama in inima bolnavilor si a familiilor lor.
LES este penitenta care obliga bolnavul sa-si schimbe obiceiurile, sa suporte in tacere durerea, sa se ascunda de soare si lumina atunci cand altii se bucura din plin de ele, sa doarma atunci cand ceilalti muncesc, sa-si refuze multe placeri nevinovate, si toate acestea pentru a-si asigura certitudinea aproximativa a unui viitor .

Dar, in primul rand, lupusul este o mare si intunecata lipsa de energie din ale carei tentacule lupti zi de zi si ceas de ceas sa te desprinzi...

Lupus sistemic articole

Viata cu LES si ochi uscat



Sfaturi practice pentru viata cu LES si ochi uscat utile pentru bolnavii cu lupus sistemic eritematos.

Dupa cum am amintit de mai multe ori in blogul lupus-les-boala, pacientii cu lupus sistemic se confrunta adesea cu sindromul de ochi uscat sau Sindrom Sjogren, in termeni medicali.

Ochiul uscat din cadrul bolii lupus este o grija in plus pentru pacientii cu LES. Conditiile de viata cu ochi uscat presupun conditii de viata speciale care transforma viata in lupta permanenta pentru a stopa , zi de zi, degradarea acuitatii vizuale a pacientului cu LES.


Sfaturi practice pentru viata cu LES si ochi uscat



1. Utilizarea lacrimilor artificiale

Prima recomandare a medicului oftalmolog, dupa ce a constatat uscaciunea ochilor pacientului cu lupus sistemic este aceea de a utiliza lacrimi artificiale in scopul suplimentarii productiei insuficiente de lacrimi.

Chiar daca vi se par scumpe, chiar daca va deranjeaza sa fiti tot timpul ocupat cu administrarea lor,
(sunt cazuri in care ele se recomanda a fi administrate din 2 in 2 ore), nu le neglijati lacrimile artificiale. Este de preferat aprovizionarea cu lacrimi monodoza, cel putin la inceputul tratamentului, pana ce veti afla care din produsele aflate pe piata va este intr-adevar util. Sigur, veti spune ca aveti recomandarea medicului si mergeti pe mana lui. Trebuie sa va spun ca pacientii cu vechime s-au obisnuit si stiu ca, in tratamentul lupusului nimic nu este batut in cuie.

Exista picaturi cu conservanti si picaturi fara conservanti. Atentie la cele fara conservanti, se consuma in o perioada determinata de timp de la desfacerea flaconului. De obicei, se recomanda cele fara coservanti.

De asemenea, puteti gasi lacrimi artificiale la monodoze sau la flacon cu picurator.

Uneori lacrimile artificiale se inlocuiesc, fie cu geluri si unguente, fie cu mici pelete de celuloza dizolvabile care se incadreaza in pleoapele inferioare.

2. Utilizarea ochelarilor de vedere, de soare, sau de protectie la intemperii

Bolnavii cu lupus, in afara ochelarilor de vedere normali, pe care ii poarta orice persoana cu probleme de vedere, se pot folosi de alti ochelari, cu alte destinatii decat cei de corectie a vederii.

Multe informatii utile despre ochelarii de vedere si cum sa ne alegem ochelarii de vedere ne ofera blogul despre-ochelari.ro pe care l-am descoperit si pe care vi-l recomand si voua.

Ochii uscati au nevoie de o protectie serioasa impotriva curentilor de aer care ar putea irita ochii. Dar, in acelasi timp, ochelarii trebuie sa asigure filtru UV pentru a preintampina efectele nocive ale expunerii ochiului la soare puternic si radiatii UV.

Razele de lumina ultravioleta ( UV ) sunt componente ale luminii solare si sunt clasificate drept raze UVA, UVB sau UVC, in functie de lungimea lor de unda.

Razele UVA, razele ultraviolete cu cea mai mare lungime de unda, induc bronzarea pielii si sunt asociate cu imbatranirea prematura a acesteia .

Razele UVB pot determina arsuri la nivelul pielii si sunt cel mai adesea asociate cu cancerul de piele si cu probleme oculare precum cataracta.

Razele UV pot avea efect nociv asupra ochilor chiar si la personele fara probleme de lupus sau ochi uscat.

S-a demonstrat clinic faptul ca expunerea pe termen lung la raze UV poate vatama pleoapele, corneea si cristalinul. Expunerea acuta la lumina UV poate determina leziuni ale suprafetei anterioare a ochiului, foarte asemanatoare arsurilor solare de la nivelul tegumentului.

Protectia ochilor in fata influentelor nocive ale soarelui si a luminii ultraviolete se face cu ajutorul ochelarilor de soare. Alegerea tipului ochelarilor de soare se face functie de necesitatile specifice ale ochiului bolnavului cu lupus.

Astfel, ramele de ochelari fara piese separate pentru nas sunt de preferat deoarece astfel aerul este tinut departe de ochi atunci cand mergi.

Ochelarii de soare wrap-around sunt acei ochelari de soare cu rame curbe care se folosesc in activitatile sportive si care asigura filtru UV din toate partile, nu numai din fata.

In plus, forma curba a ramelor, apropiata de fata, precum si dimensiunile ceva mai mari decat de obicei, a lentilelor, apara ochii de vant si de corpuri straine, ca praful. Si pielea fetei din jurul ochilor este protejata de forma unor astfel de ochelari . Toate acestea recomanda bolnavilor de lupus cu ochi uscati utilizarea ochelarilor wraparound.

Ochelarii de soare wraparound sunt capabili de a preveni UV din toate unghiurile: fata si parti laterale si ei asigura confortul in aer liber a purtatorilor lor indiferent de conditiile atmosferice.

Daca exista deja o deteriorare a vederii se prefera lentilele polarizate. Lentilele polarizate functioneaza astfel :

Spectrul vizibil al luminii solare calatoreste in toate directiile. Cand lumina dispersata intalneste o suprafata orizontala, cum ar fi o strada, sau apa, o mare portiune din lumina este reflectata prin polarizarea orizontala. Aceasta lumina polarizata orizontal este perceputa de ochi drept o sclipire puternica ce mascheaza restul luminii folosita de ochiul uman reducand vizibilitatea. Folosind o folie de material ce polarizeaza vertical, aceasta polarizare orizontala poate fi respinsa, imbunatatind drastic vizibilitatea in astfel de situatii.

Ochelarii de soare wraparound pot fi,insa, scumpi pentru multi din bolnavii cu lupus.

3. Protectia ochilor fata de vant si alte intemperii externe cu ajutorul ochelarilor speciali de protectie

Daca se urmareste doar protectia fata de vant sau alte intemperii cum sunt aburul din bucatarie, de exemplu, pot fi utilizate alte modele de ochelari.

Exista, de pilda, ochelarii de ceapa, care sunt ochelari speciali care va protejeaza ochii de vaporii iritanti din bucatarie care iau nastere atunci cand taiati ceapa.


Ochelarii de ceapa sunt fabricati din material plastic si au o garnitura de burete care protejeaza ochii de expunerea la vaporii cepei si ii face totodata foarte comozi de purtat. Lentilele au proprietati anticondens, ceea ce le pastreaza transparenta maxima in timpul folosirii.

Desi nu sunt conceputi pentru purtare in afara bucatariei, persoanele suferinde de sindromul ochilor uscati pot purta acesti ochelari de ceapa si la iesirea din casa.

Deoarece acesti ochelari de ceapa sunt mai greu de gasit, in acelasi scop de protectie a ochilor uscati, bolnavii cu lupus sistemic pot folosi si ochelari de siguranta, adica acei ochelari de protectia muncii pe care ii stim cu totii, cu aspect aproape normal si care nu ne pot face sa ne simtim ridicoli asa cum ar face de pilda, purtarea unor ochelari de innot.

Un alt produs care poate ajuta la protejarea ochilor noaptea si ziua, in timpul odihnei, sunt ochelarii cunoscuti ca ochelari Tranquileyes ( ochelari de cal cu scuturi pentru ochi ). Acesti ochelari au o insertie de burete care se poate scufunda in apa, inainte de a-i pune pe ochi. Aceste insertii au fost concepute pentru a mentine umezeala in jurul ochilor in timp ce se doarme.

4. Tratarea blefaritei si a posibilelor infectii oculare ce pot apare cand ai lupus sistemic si ochi uscat

Blefarita este o inflamatie cronica a pleoapelor, care provoaca iritatii, mancarimi, si, ocazional, un ochi rosu.

Blefarita este frecventa la pacientii cu ochi uscat si poate fi agravata prin utilizarea de picaturi pentru ochi care contin conservanti . De asemenea, utilizarea unor cantitati excesive de lubrifiant ocular pot contribui la accentuarea problemei.

Se recomanda spalarea cu sampon de copii si aplicarea unor comprese calde pe pleoape, in prima faza, pana cand ajungeti la medicul oftalmolog ale carui indicatii va trebui sa le urmati.

5. Consumul de alimente bogate in omega 3

Uscaciunea ochilor din cadrul bolii lupus sistemic se atenueaza daca se consuma alimente sau suplimente alimentare cu ulei de somon bogat in acizi grasi nesaturati omega 3.

Unele cercetari au aratat o imbunatatire a cantitatii de lacrimi pe care oamenii o produc dupa utilizarea suplimentelor alimentare cu ulei de peste si omega3.

Vezi ce alimente naturale pot fi consumate pentru a preveni pierderea acuitatii vizuale indiferent daca este vorba de o persoana cu lupus sistemic sau o persoana sanatoasa. Despre alimente naturale care pot ajuta la pastrarea acuitatii vizuale atat a oamenilor sanatosi dar si a bolnavilor cu lupus sistemic citeste in articolul despre cum previi prin alimentatie efectele negative ale cortizonului sintetic.

Voi nota in blog experiente proprii legate de boala lupus eritematos sistemic pentru a ajuta bolnavii cu LES si pentru intelegerea modului de viata al bolnavului cu lupus de catre prieteni, colegi de scoala sau serviciu, sefi, si mai ales, de catre familiile lor.

Cunosti pe cineva care are o cat de mica legatura cu aceasta boala ? Ajuta schimbul de info utile dintre noi si trimite-i linkul nostru, http://lupus-les-boala.blogspot.com.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Despre Lupus, cele mai vizionate

GO TO TOP